20120520

: Just Move On

\\Bismillahirrahmanirrahim// Assalamualaikum


kata orang atau kata pepatah atau kata peribahasa atau kata orang-orang atau ikut kamu lah nak ikut kata siapa pun kan . yang saya tahu kata nya berbunyi begini , berbunyi? abaikan .

Yang semalam kita memang dah tak boleh nak kata apa kan . Tapi InsyaAllah esok masih ada dan kita tak tahu apa yang akan terjadi esok . Jadi nya , merancang lah untuk hari esok agar hari esok lebih baik dari semalam .

itu lah sebaris ayat yang yang biasanya dikeluarkan oleh orang yang prihatin terhadap nasib kamu . tapi,kenapa sedih sangat ek? -,- untunglah orang dah nak bagi kata-kata kalau buat tak tahu atau pun dungu je tak ke lagi sakit *tunjuk dada* so,mesti tahu guna perkataan syukur itu ya anak-anak . tahu?


memang cakap senang , yes , dah la tak payah nak sedih sangat la . benda dah berlaku pun . apa je lah yang kau leh ubah kan bila ia just happen . berharap masa akan diputarkan kembali . oh common , just move on .


cuba kalau awak berada di tempat mereka , pasti keadaan yang sama jugak akan dirasai kan , ye tak? habis , tak kan lah nak berdukacita sepanjang saat,masa,saban dan tahun . eh? kenapa lah ayat da macam buat karangan bahasa melayu ni -,-


habis tu , nak buat apa je ni , yes , a good question.... bangkit , bangunlah , usaha balik . memang ia mengambil masa yang lama,tapi sekurang-kurangnya nampak usaha di situ . sesuatu yang manis dan bernilai itu tak kan datang bergolek macam ala-ala bola bowling jatuh ke dalam parit itu , tahu ?


so,kalau tak buat sesuatu , memang tak kan nampak hasilnya , contoh lah saya bagi , 

  • mama,along nak kahwin la dengan si peah tu,tapi tak payah masuk meminang dan merisik . tapi , yang pasti along nak dia jadi wifey along . 


haa,boleh ke macam tu ? nampak tak betapa terserlah nya ke-tidak-pandaian-nya di situ . hasiyhh . pelisss lah


so, dah memang undang-undang karma , nak sesuatu mesti usaha , kalau tak nak tak payah buang masa , tenaga dan peluh ok . peluh? hewww


jadinya , buat lah mana yang dirasakan tepat dan mantap untuk kehidupan sendiri ok . ohh lagi satu,peliss jangan tanya aiman , ok . tak guna tanya dia . buang masa je , nanti dia jawab tak kesah , tahu ?






- nampak tak sekejap je entry ni da panjang -,- 






ok la , sebenarnya saya nak ajak awak-awak semua baca part time saya di SINI , tahu ? hak cipta daripada saya . umphhh , senyum .


18 comments:

محمد أمين بن أريس said...

waaaaa.....best la part time dye... :D

miza kimbum said...

@ Amin | hehehe XD

dyra cute(kembr ag 1)ngeh2.. said...

nape mcm ad bnyk awk 2ls hahahaha,ad nada jeles d s2..??xyh 2ls cm 2..nmpk takbur benar2..:D..kurg an 2ls cm 2..owg yg bc plk xselesa t..heheheheheeheh..jgn mrh..t kene jual......muahahhaahahah.;D

miza kimbum said...

@ dyra cute | baek la sis angah , tq XD

kinara kinatara said...

kina teringan nak tahu 6 pekara tentang anda..
jom join
http://kinarakinatara-beebeey.blogspot.com/2012/05/segmen-2-6-pekara-tentang-saya.html

miza kimbum said...

@ kinara | InsyaAllah .

YaYaNsMuM a.k.a YM said...

Huhu...Nice...:D

miza kimbum said...

@ YaYaNsMuM | thanks (: malu kite , hikhik

alif haris said...

ingat part time ape tadi.. hehe..
best part time :)

miza kimbum said...

@ alif haris | hehe....thanks (:

reenapple said...

hurm.. setuju, Usaha itu satu kemestian.. Paluang takkan datang bergolek.. huuu.

#nice entry.=)

Bidadari Syurga said...

entry ini ingatkan akak pada sesuatu....
ps: yup part time yg hebat.. ;p

miza kimbum said...

@ reenaapple | thanks (:

miza kimbum said...

@ Bidadari Syurga | hehehe...thanks akk (:

bukanretis said...

tgn kanan scroll,tgn kiri tongkat dagu bca kisah part time tu.

thumbs up !

miza kimbum said...

@ bukanretis | thanks akk (:

laila lee said...

wahah nice lahh . eyh jemput ke blog laila ade entry baru bawak tidu taww ^^
http://impianperasaanhidpku.blogspot.com/2012/05/menanti-dan-terus-menanti-akhirnya_21.html

miza kimbum said...

@ laila lee | insyaAllah,thanks ya .