20120429

: Beza Kot Bertunang Dengan Kahwin :




\\Bismillahirrahmanirrahim//.....Assalamualaikum


hari ini,dan semalam....ya semalam,sy telah menghadiri jemputan kahwin saudara sy...ya,haruslah bukan sy pengantin perempuannya kan,lalu membuatkan sy dan keluarga datang di waktu kedai hampir tutup...orang rewang sudah sibuk mengemas apa yang patut,terpaksa menahan sabar dan geram melihat kami baru saja sampai....dan dengan muka 'fake' manis,kami buat tak tahu je...sungguh kejam....#bukan sengaja ok,atas sebab-sebab berwajib 



Lalu,bila saja langkah kaki ku berjalan seiringan dengan makanan,automatik,muka dan badan sy palingkan 360 darjah mencari pinggan lantas mengambil semua lauk-pauk yang sungguh menjilat lidah itu...nyum-nyum....sungguh berselera sekali....al-maklum,perut memang sengaja dibiar kosong sepanjang perjalanan...memang keluar rentak hip-hop la kan....



Gedebak-gedebuk,tiba-tiba....Encik Ayah bangun diiringi Puan Mama mengajak sy menunaikan solat asar....sebab apa?sebab belum solat la kan....tak kan da solat,nak solat lagi,ye tak^^ walla! dengan cepatnya derap langkah kaki ku hayun untuk seiringan dengan my beloved parents,supaya tidak keciciran oii....kalau tertinggal,macam mana nak kejar solat asar yang belum ditunaikan tu...haaa @@



Then,kami terus singgah di rumah saudara yang lain...motif nya sebab nak sembahyang di rumah bukan surau...sebab lebih selesa kami orang perempuan ni...#jangan salah paham ya ^^ alhamdulillah,kami dapat menunaikan solat secara berjemaah pada masa itu....syukur !



Selesai memper'smart'kan diri masing-masing,kami pun keluar....Encik Ayah terus ke ruang depan,dan sy serta Puan Mama mestilah berada di dapur kan....tak kan nak join kaum-kaum adam pulak kan....@@



Tiba-tiba.....jantung ku berdegup kencang dan mata ku terpaku motif (?) yela....mana tak terperanjat oooii seorang wanita yang ku kenali tak pakai tudung di hadapan tunangnya....T_T alahai (!) apa kes ni....mana pulak datang hukum boleh tunjuk aurat even da bertunang....adoi T_T sadis-sadis.....#sigh# 


*******
Bolehkah seorang lelaki melihat lebih dari sekedar muka dan telapak tangan wanita yang akan dipinang? Contohnya rambutnya? 
Jawapan
Menurut yang saya ketahui, wallahu a'lam, seorang lelaki boleh melihat/memandang rambut wanita yang akan dipinangnya dengan syarat tanpa sepengetahuan si wanita.
Rasulullah shalallahu’alaihi wa sallam bersabda:
Jika terbersit dalam hati kalian (keinginan) untuk melamar seorang wanita, maka hendaklah ia memandang sesuatu yang bisa mendorongnya untuk menikahi wanita tersebut.
Adapun jika dengan sepengetahuan wanita yang akan dipinang, maka yang boleh dilihat adalah hanya muka dan kedua telapak tangannya.

Apa-apa pun,pada pendapat sy ada baiknya lah aurat kita dijaga dengan rapi sebelum berlangsungnya akad nikah yang sah....motif (?) sebab Allah sudah menjanjikan sesuatu yang lebih nikmat buat pasangan suami isteri yang menjaga batas-batas aurat dan pergaulannya sebelum berkahwin apabila berkahwin nanti...nak tahu apakah nikmatnya (?) jagalah adab-adab ketika berkawan,bertunang dan yang sama waktu dengannya lah....seeloknya ikut lah landasan syariat yang telah ditetapkan...lagi marbles kan nikmatnya...walla !

12 comments:

Halimatun Sa'adiah said...

satu renungan yang baek...

miza kimbum said...

alhamdulillah.....(:

Urzain Hussain said...

boleh dijadikan pedoman..:)

Nurul Sakira bt Abdullah said...

assalamualaikum..saya srg blogger baru..baru nk berjinak2 dgn dunia blog ni..em, boleh kongsikan dgn saya x mcmna nak letak music dalam blog? syukran jazillan..:)

miza kimbum said...

betul,setuju...sama-sama la ye (:

miza kimbum said...

@ Nurul Sakira | waalaikumussalam...mmm....awk leh search kat google cara pasang lagu dlm blog ye ^^

ezyra daniel said...

good entry :)

dear yayah said...

tunang itu msh belum menghalalkan aurat pmpuan kpd tunangnya.. kan?

miza kimbum said...

@ Ezyra daniel | alhamdulillah,thanks (:

miza kimbum said...

@ Dear Yayah | yup,btl 2....masih terbatas auratnya

♔Lady Ainaa♔ said...

nice entry...ena pun pernah dgr perkara sedemikian cume tak berapa nk tau sngt.... now im knowing it

miza kimbum said...

alhamdulillah....thanks sudi baca ^^